top of page
Zoeken

Work-in-progress Presentaties: Hoe gaan ouders om met tijd?





Afgelopen maand werden er twee work-in-progress presentaties gegeven door teamleden van het Sarphati Etnografie project. De onderzoekers gaven een inkijkje in hun lopende projecten en bespraken de eerste resultaten met collega's. De team leden hebben veel handige en goede feedback gekregen waarmee ze verder aan de slag kunnen.   


Temporele praktijken  


Op donderdag 10 april gaf Christian Bröer een presentatie op de afdeling Antropologie. Christian gaf ons een inkijk in het onderzoek naar temporele praktijken in Amsterdamse gezinnen waar hij in samenwerking met Zana Chadud Cosac mee bezig is. Het onderzoek is vooral gericht op de vraag: hoe doe je nou tijd?  


Op dit moment zijn Christian en Zana nog druk bezig met het analyseren van interviews die over meerdere jaren zijn afgenomen bij vier verschillende families in het Sarphati Etnografie project. Zij zijn benieuwd naar hoe ouders omgaan met tijd in het dagelijkse leven met jonge kinderen. Specifiek kijken zij naar de dagelijkse praktijken van ouders en/of verzorgers die te maken hebben met, of gericht zijn op, tijd zelf. Dit noemen we temporele praktijken; Het zijn de sociale praktijken waarmee we ons dagelijkse leven inrichten om grip te krijgen op tijd en waarmee we kunnen navigeren door het leven. 


Waarom is het belangrijk om te kijken naar tijd in relatie tot de gezondheid van jonge kinderen?  


Christian besprak twee families en liet zien dat er in beide families andere dagelijkse praktijken aanwezig zijn die te maken hebben met tijd. In de ene familie werd de tijd veel strikter ingedeeld en waren ouders bezig om tijdsbesteding en tijdsbeleving te controleren. In de andere familie paste men zich eerder aan onverwachte gebeurtenissen aan en werd tijdsindeling veel vaker losgelaten.  


De temporele praktijken die aanwezig zijn worden beïnvloed door hoe tijd gevoeld en ervaren wordt aan de ene kant, en in hoeverre ouders vinden dat tijd iets is wat geregeld moet worden. De vergelijking van hoe deze twee families omgaan met tijd laat ook zien dat temporele praktijken beïnvloed worden door factoren zoals werk, educatie, en de aanwezigheid van een sociaal vangnet zoals vrienden en familie. Dit heeft in sommige gevallen effect op hoe tijdsdruk en stress ervaren wordt in gezinnen met jonge kinderen. 

 

 
 
 

Comments


Sarphati Etnografie

Universiteit van Amsterdam,

afdeling Sociologie

Roetersstraat 11

1018 WB Amsterdam​​​

Tel: + 31 (6) 182 52 044

E-mailadres: ​etnografie-soc@uva.nl

  • Instagram
  • LinkedIn
bottom of page