Een greep uit een gesprek
dat wij bij een familie thuis hebben gevoerd
Ouder 2: Ja, het is een beetje als … Twee kinderen zijn in realiteit drie of iets. Het is niet makkelijk om tijd te vinden om alles te doen. We hebben elkaar … naast de kindjes hebben we ook ons werk en huis, dus er is altijd iets te doen.
Onderzoeker: Ja, het is een beetje spitsuur de hele tijd.
Ouder 2: De dag is druk. Zij slapen niet in dezelfde tijd.
Ouder 1: Het begint nu een beetje te komen, de laatste weken.
Ouder 2: Klein beetje.
Ouder 1: Dat ze hetzelfde ritme een beetje hebben, of dat hij slaapt wanneer zij ook slaapt. Maar ja, soms doet hij het nog een beetje op zijn eigen manier.
Onderzoeker: Ja tuurlijk. En hij slaapt waarschijnlijk ’s ochtends nog even.
​
Ouder 1: Hij slaapt ’s ochtends nog een keertje. Dus nu begint dat iets meer ritme te krijgen maar de eerste maanden is natuurlijk heel lastig want hij heeft nog niet echt een ritme dan. We konden niet echt zeggen van, hij slaapt van twee tot drie of zo. Bij Tessa kan je dat wel voor haar bepalen een beetje.
Onderzoeker: En ’s avonds? Hebben jullie echt avonden of is er dan ook voortdurend nog een kind wakker?
Ouder 1: Nee, eigenlijk vanaf acht uur, half negen is het klaar. Hij gaat eerst naar bed altijd, hij slaapt rond zeven uur, half acht. En daarna gaat Tessa naar bed.
Het Interview
Het gesprek
Tijden de gesprekken zijn we geïnteresseerd hoe nieuwe ouders en/ of verzorgers van een eerste kindje omgaan met gezondheid, gezondheidszorg, voeding, beweging en slaap, en hoe deze dagelijkse praktijken zijn ingebed in de sociale en culturele context. In interviews bij gezinnen thuis of in de buurt vragen wij naar knelpunten en mooie dingen die ouders ervaren en hoe zij daarmee omgaan. Ook nemen wij mee hoe ouders reageren op situaties die volgens henzelf, volgens bekenden of volgens gezondheidszorgprofessionals gewenst of ongewenst, gezond of ongezond zijn. Het onderzoek wordt uitgevoerd door de Universiteit van Amsterdam en is onderdeel van Sarphati Amsterdam, in samenwerking met de GGD.
Opbrengst van ons onderzoek
Ons onderzoek kan eraan bijdragen dat ouders en verzorgers beter begrepen worden en het kan leiden tot een uitwisseling van praktische tips voor de verzorging van een jong kind. Ook kunnen we de GGD hiermee adviseren in hun werk om gezondheidsproblemen van kinderen op de lange termijn te ondervangen en voorkomen. De winst voor de gezondheidszorg is dat duidelijker wordt hoe ouders met verschillende sociaaleconomische en culturele achtergronden in het dagelijks leven omgaan met verzorging, opvoeding en dagritme en wat hun eigen perspectief daarop is. Je ontvangt per interview een cadeaukaart van 20 euro. Wij horen van ouders dat zij het leuk vinden om te praten over hun kind en over wat zij daarin als ouder(s) meemaken.